Vokseværk

AARSDALE HAR VOKSEVÆRK
BESØG DEN LOKALE TORVEHAL

 Tekst: Lene Stenstrop. Foto: Harald Walg Hansen.
Bukserne er måske lidt for korte og den hjemmestrikkede uldtrøje føles lidt, som er den vasket på et forkert program! Sådan er det at vokse, men at hartikel2ave vokseværk er lidt noget andet, selvom det kan føles som en uldtrøje der strammer. Det lille fiskerleje i Aarsdale har vokseværk. Husene bliver solgt, plejehjemmet er blevet til Aarsdale Søpark med udsigt over Østersøen, og den nu 3 år gamle Høker, der drives af frivillige, er blevet et godt aktiv for byens borgere og ikke mindst turisterne fra Søparken. Høkeren kan melde om stigende medlemstal. For 50 kroner om året er du Laugsmedlem med de fordele, der nu byder sig. Det tager tid at bygge noget op, når der arbejdes med absolut flad struktur, som det hedder i organisations-munde, og det tager tid at finde det vareudbud, der kan sælge og samtidig til­fredsstille den enkelte borger, samt gøre butikken spændende for turisten. Vi er ved at være der, og det blev vi i den grad mindet om, da turisten fra Dragør, lige skulle have stillet sin nysgerrighed. Mens Fruen gik amok over alle de lokale produkter og samti­dig noterede på melposerne, hvordan hun kunne bage det skønneste brød med den bedste mel, faldt Fruen gang på gang i svime over lokal pesto og pasta, syltede græskar med ingefær, æble-pære sirup, hindbær/ lakrids marmelade etc. Hus­bonden måtte kapitulere, lægge overtøjet og ellers overgive sig til en kop friskbrygget kaffe. Fra den dag blev Høkeren i min optik til en torvehal på lige fod med den/de torvehaller vi besøger på Israels Plads i Kø­benhavn. Forskellen er, at hos Høkeren kan man fornøje sig med gode indkøb til fornuftige priser, alt mens man får en kæmpe herlighedsværdi med i købet, som den rene bonus. Kunden, eller jeg vil hellere skrive gæsten, er en person der tales og smiles til, og ses ikke kun som et objekt, der skal lænses for flest mulige likvider.

Total oplevelsesøkonomi.
Vil man den totale oplevel­sesøkonomi, starter turen i Svaneke, hvor der ligger den ene individuelle torvehal efter den anden. Indenfor en radius af 3 km, kan man få alle behov opfyldt. Med en start i Svaneke er der Den Gamle Købmand, byens bedste kaffe hos Barsøes, hjemmelavet chokolade, hjem­melavet vingummi, lakrids, bolsjer, is, øl og flere meter med lokale produkter i Brugsen. Der er havn og strand og så muligheden for en helt fan­tastisk travetur på kyststien til Aarsdale. På turen ind til Aarsdale samles der selvfølgelig kvan til den hjemmebryggede bitter – den smager skøn, hvis du har tålmodighed til at lade den trække. Der samles selv­følgelig så megen kvan, at der også er til at tørre. Kvan er superurten der neutraliserer oxalsyren i rabarber og blødgør den måske lidt syrlige smag i brombær. Knus den tørrede kvan og bland den med øko-logisk rørsukker. Smid et par gode spiseskefulde i rabar­berkompotten, eller drys det over de rabarber, der bages i ovnen, og du får det skønneste bløde og smagfulde produkt. Godt i mål i Aarsdale kan man stille sulten på det lille røgeri og sidst men ikke mindst be­søge Høkeren. Her bydes der helt sikkert på en kop kaffe. Der tales meget om oplevel­sesøkonomi, det her må være total oplevelsesøkonomi på det mentale niveau. Måske skulle det med i markedsføringen, at vi her på Østkysten har små individuelle torvehaller?

Undgå madspild.
Alt mens det slås stort op som noget nyt i detailhandelen, at man følger tidens trend under temaet ‘Undgå Madspild’, så har det været praktiseret fra dag ét i Høkeren. Varer der nærmer sig sidste salgsdato, kan købes med en rabat på 50%. Høkeren har begrænset kapacitet, så derfor er der ikke en separat fryser eller køleskab kun med tilbudsvarer. Kunden gøres opmærksomme på muligheden med et lille skilt, der fortæller at man bare skal spørge, om der er frost eller køleprodukter med 50% rabat, den pågæl­dende dag.
Der kan sagtens være økologisk smør, mælk, fløde, ost eller kød der nærmer sig sidste salgsdato og som er fuldt ud anvendeligt. Et stykke ost kan rives og fryses ned i portioner, så er der nem adgang til lidt ost, når en rest mad skal kvikkes op med en let gratinering. Smør kan krydres og fryses ned -igen i små portioner, så er der kryddersmør til bagekartoflen. Har du lyst til at være med til at understøtte vokseværket i Høkeren, kan vi sagtens bruge ekstra hænder – specielt i som­merperioden, hvor åbningstiden udvides. Har du lyst til at være med i gruppen af frivillige, så giv dig selv en oplevelse med indhold, der batter. Kom ned i butikken og besøg os, eller ring til Ulla på mobil 2253 3682 og hør nærmere, om det at være frivillig.